Kleding voor kinderen: waar moet het aan voldoen?

Op de website ziet het er vaak zo leuk uit: een uitgelaten kind met rode wangen en een hippe, wijd uitwaaierende jas over een stoere trui. Toch is de praktijk vaak iets minder Instagramwaardig: de jas wordt vuil er zit plotseling een scheur in ('Nee, mamma, ik weet echt niet hoe dat komt!') of hij komt verkreukeld uit de wasmachine, terwijl je hem toch echt op de wolstand had gewassen. Moet je zo’n mooie Reinders jas dan al naar de stomerij brengen?

Een rits en drie zakken

Al doende kom je er achter: je wilt een jas met een rits, want al die knopen dichtdoen duurt veel te lang. Drukknopen kunnen, maar vaak heeft je kind net niet genoeg kracht om ze goed dicht te krijgen of ze zijn zo slap dat ze bij de minste beweging alweer loslaten. Je wilt zakken die op de goeie plek zitten, zodat je kind haar of zijn koude handjes er makkelijk in kan steken. Ze moeten niet te diep zijn, want anders wordt het een eindeloze verzamelbak van gevonden voorwerpen. Het liefst gaan ze dicht met klittenband, dan kan er makkelijk en snel iets in bewaard worden, zonder teveel gezoek. Een binnenzak komt bij kinderjassen niet vaak voor, maar zou eigenlijk heel handig zijn voor belangrijke zaken als een sleutel, een paar muntstukken of zelfs een telefoon. Het kan geen kwaad om je telefoonnummer aan de binnenkant van de jas te naaien, zodat je altijd te vinden bent als de jas kwijt is.

Keuze van het materiaal

Een winterjas moet warm zijn en dus gemaakt zijn van goeie, dikke stof. Net als waterafstotend, vanwege het regenachtige Nederlandse klimaat. Bovendien neemt zo’n waterafstotende laag minder vuil op, dat scheelt weer stukken na een middag door de modder rennen op de kinderboerderij. Omdat kinderen altijd kans zien om ook op de meest onverwachte plekken vuil te worden, moet zo’n jas wel een paar keer gewassen kunnen worden zonder meteen frommelig te zijn.

Het oog wil ook wat

De kleur moet opvallen, zodat de jas makkelijk te vinden is tussen alle andere jassen op school, maar ook weer niet zo opvallend dat je kind voor gek loopt. Jassen van bepaalde merken, zoals parajumpers kids vindt bijna iedereen mooi. In de grote collectie van dit merk vind je vast iets dat helemaal past bij jouw kind, welke kleur je ook in gedachten had. 

Gerelateerd